Zöldfűszeres-illatos csirke

Ahogyan készítjük:

Mossuk meg a szárított fügéket és áztassuk be őket száraz fehérborba. Legalább egy órán át áztassuk őket, ha tovább, az se baj. A csirke elkészítése előtt közvetlenül vegyük ki a fügéket a borból (a borra még szükség lesz!) és töröljük őket szárazra. A fokhagymát aprítsuk fel egy ág rozmaringgal és 2-3 zsályalevéllel. A fügék áztatására szolgált bortral, sóval és borssal kenjük át a csirke belsejét. A hasüregbe tömjük be a fügéket. Kívülről se feledjük a sót s a borsot, de kenegessük is be jófajta olívaolajjal. Tegyük egy alacsonyabb tepsibe és öntsük rá az olvasztott vajat. tegyük rá a maradék fűszernövényeket és 2,5-3 órán át süssük nem túl nagyon, de legalább 180 fokon. Időnként forgassuk meg és öntögessük rá a saját levét, de néha egy kis plusz fehérbort is. Hat személynek éppen elegendő…

fugescsirke

Ami kell hozzá:

  • 1 nagy, kétkilós csirke
  • 5-6 szárított füge
  • 3 dl tyúkhúsleves
  • 3 ág rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • zsályalevelek
  • 0,5 liter száraz fehérbor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 kanál olívaolaj
  • bors

Ajánlott bejegyzések