Ahogyan készítjük:
Mossuk meg a szárított fügéket és áztassuk be őket száraz fehérborba. Legalább egy órán át áztassuk őket, ha tovább, az se baj. A csirke elkészítése előtt közvetlenül vegyük ki a fügéket a borból (a borra még szükség lesz!) és töröljük őket szárazra. A fokhagymát aprítsuk fel egy ág rozmaringgal és 2-3 zsályalevéllel. A fügék áztatására szolgált bortral, sóval és borssal kenjük át a csirke belsejét. A hasüregbe tömjük be a fügéket. Kívülről se feledjük a sót s a borsot, de kenegessük is be jófajta olívaolajjal. Tegyük egy alacsonyabb tepsibe és öntsük rá az olvasztott vajat. tegyük rá a maradék fűszernövényeket és 2,5-3 órán át süssük nem túl nagyon, de legalább 180 fokon. Időnként forgassuk meg és öntögessük rá a saját levét, de néha egy kis plusz fehérbort is. Hat személynek éppen elegendő…
Ami kell hozzá:
- 1 nagy, kétkilós csirke
- 5-6 szárított füge
- 3 dl tyúkhúsleves
- 3 ág rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- zsályalevelek
- 0,5 liter száraz fehérbor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 kanál olívaolaj
- só
- bors