Zlatna Vrbnička Žlahtina Grand Cru 2006 (PZ Vrbnik)

Egyszer már kóstoltunk žlahtinát, nem volt rossz, de kiváncsivá tett, mit is tud ez a fajta. Amikor legutóbb a Krk-szigeten jártunk, kóstoltunk, hoztunk, teszteltünk. Ezt a bort több boros barátunk javasolta. Nincs vesztenivalónk, bontottunk hát.

zlatna_vrebnicka_zlahtina_2008

Az illat meglehetősen zöld, füves, aztán kevés fűszernövény és virág is megjelenik, de nagyon rejtve a fűszálak között. Pihentetés után bodza. Engem zavar, mintha kicsit kénes lenne, de lehurrognak. Aztán Omár az utóízben már salétromsavat és étolajat is emleget, de haladjunk lépésben.

Kis pihentető szellőzés után már szimpatikusabb az illata, ízében kicsit túltengenek a savak, picit rendetlenkedik az alkohol, olyan ez a palack, mintha csak nemrég töltötték volna le és még kellene a téli álom.

Így önmagában kicsit kevésnek tűnik. kell hozzá az étel, valami tengeri, valami hal, rák, vagy egyéb sósvízi élőlény, roston sütve, vagy fehérboros-zöldfűszeres mártásban. Háttérzenésznek jobb lenne.

Ráadásul van valami háziboros az utóízében. Mintha a papa legjobbját innám, amit zalagyöngyéből hozott össze, idézem Omár jegyzeteit. A papa borát nem kóstoltam, de a zalagyöngyénél azért komplexebb ez a žlahtina. Melegebb időben szerintem jobban esne, inkćbb a nyárba való, mint a télbe, idekinn meg esni kezdett a hó…

Pontszám: 5/10

Ár: M/L (Horvátországban)

www.zlatnavrbnickazlahtina.com

Ajánlott bejegyzések