Žlahtina 2003 (Katunar)

Ez a fajta kizárólag Krk-szigeten terem, különlegessége azonban hátrányává vált, túlterhelték a tőkéket, vizes borok jelentek meg a kilencvenes években, így nem sok jót vártunk a kóstolástól. Ha nem is pálfordulás, de egy enyhe változás már észrevehető, ahogyan ez a bor megfogalmazódott készítője fejében.

zlahtina_katunar_2003

Hogy nem ifjonti hévvel zúdul poharainkba, rögtön észrevettük. Színre adtunk neki 3-4 évet, hiszen a zöldessárga ebben az esetben inkább sárga, méghozzá egy erőteljesebb árnyalattal jelenik meg. Illata váratlanul édeskés, mintha egy diós-mazsolás almás pite olvadt volna fel benne, de egyáltalán nem kellemetlen, mert amúgy meg érződik benne, hogy nincs eltolódás a félédesség-édesség fel. Ez az első kortynál már ki is derül, hiszen a savak a helyén vannak, az alkohol sem illant el. Van kerete, de mintha az idő teltével tűnedeznének belőle a gyümölcsök. Az első néhány kortyban még jelen voltak a kis méretű, kicsit talán keserédes, fehér őszibarackok, amelyeket a szőlőben ültettek a sorok végében és aztán valami titkos pálinkafőző hozta vissza üvegbe öntve… Nekem az utóízben még valami kis birsalmasajt is felbukkant, de egy óra szellőzés után ezek csak halvány emlékek maradtak, viszont felerősödött az alkohol és túl meleg is volt a teraszon. Telt bor, egy mediterrán estén kvarneri szkampók és aranydurbincsok kedves társaságában biztos kiváló barát, de a rusztikussága nem mindenkinek jöhet be. És bízzunk benne, hogy egyre jobb, egyre izgalmasabb “zslahtinákat” termelnek a Krk-szigeti bortermelők, akiket leginkább Vrbnik környékén találunk meg.

Pontszám: 5/10

Ár: M (Horvátországban)

www.katunar.com

Ajánlott bejegyzések