Isztria északnyugati csücskébe tartunk. Olyan partmenti kisvárosokat látogatunk meg, mint Novigrad, Umag vagy Savudrija. A vidéken egymást váltja a mediterrán alacsony növényzet és a turista település, de a figyelmes látogató egészen kiváló borokat is kóstolhat errefelé.
TAR
Az első település utunkon Tar (és a vele már egybeépült Vabriga), amely nem közvetlenül a tengerpart mellett található. A kis dombon elhelyezkedő, alig nyolcszáz lelkes falu alatt érünk le a völgybe, ahol a Mirna folyó beletorkollik a tengerbe. Itt egy kis halászfalu is van, természetesen a friss fogást rögtön a part melletti étteremben is megkóstolhatjuk. A turisták többsége az öböl déli félszigetén található Lanterna üdülőtelepen nyaral, hotelek, apartmanok, kempingek széles választéka várja őket. A történelmi nevezetességek sora nem túl hosszú, Tar mellett szinte csak romokat kereshetünk fel, mint például egy antik villa maradványait, vagy a hatodik században épített Szent Kereszt templom megviselt falait.
NOVIGRAD (Citta Nova)
A főút a part mentén visz bennünket tovább, át a Mirna folyón érkezünk meg az öböl túloldalára, ahol Novigrad városa vár ránk. Ezen a helyen a rómaiak alapítottak települést előbb Emonia néven, majd a VII. századtól a települést Neapolisként emlegetik. A késő antik korban idekerült püspökség csak 1831-ben szűnt meg, így az addig eltelt évszázadok során Novigrad mindig is jelentős város volt. A történelmi központ egy kis félszigeten található, amely körül a városfal és a várost védő tornyok részben fennmaradtak. Az óvárosban XV-XVIII. század között épített házak, paloták sorakoznak, amelyek közül talán a Rigo család barokk palotája a legemlékezetesebb. Trieszt közelsége miatt itt már a XIX. század végén két hotel is versengett az idelátogatók kegyeiért, az Al Lido és az Al Porto. Az idegenforgalom a múlt század második felében lendült be igazán és ma ez a kisváros több mint tízezer turistát tud fogadni egyetlen napon. Novigradban érdemes körülnézni, hiszen a gasztronómia területén is várnak ránk érdekességek. Kiváló a konyhája a Giovanni étteremnek, ahol természetesen a tengeri ételeket ajánlhatjuk, mint például a tenger gyümölcsei rizottót vagy a langusztás tagliatellét. Az étterem kedden zárva tart, így ha ekkor érkezünk Novigradba, keressük meg a Sergio tavernát és kóstoljuk meg a hagyományos brodet nevű fogást, amely több fajta halból, kisebbekből-nagyobbakból egyaránt készülő sűrű levesféleség, elsősorban hagymával, fokhagymával, paradicsommal, babérral, olívaolajjal fűszerezve. Itt palentával (azaz puliszkával) kínálják. Novigradban azonban csak úgy kiülhetünk egy kerthelyiségbe a kikötő mellett, mondjuk a K ribaru büfébe, ahol partra vetett csónakba is szállhatunk, rendeljünk egy pohár bort és pihenjünk. Vagy tervezzük meg a továbbutat, hiszen a következő állomás Umag.
UMAG
A római időkben Umacus néven ismert városka szintén egy félszigeten fekszik, legalábbis az óvárosa. A félszigetet két sekély vizű öböl öleli körbe, amelyek közül az északit alakították át kikötővé. A belváros nem túl nagy, de hangulatos. Girbe-gurba utcácskái megőrizték a középkori struktúrát, a déli oldalon éttermek sora várja a part mentén promenádozó, vacsorára igyekvő turistákat. A főteret nemrég tatatozták, ottjártunkkor éppen az új burkolattal foglalatoskodtak a munkások, de azért így is lehetett találni egy kis teret, egy cukrászdát és remek fagylaltkelyheket. Umag első számú nevezetessége talán a Croatia Open tenisz ATP-torna, amelyre neves játékosok érkeznek a világ minden tájáról. Ahogy turisták is az Umag mellett elhelyezkedő üdülőtelepülésekre, amelyek főleg a városkától északra sorjáznak az erdős, apró öblöcskékkel, félszigetekkel szabdalt part mentén. A szakkönyvek szerint Umag első számú étterme a Hotel Kristalban található és az Allegro nevet viseli. Kétségtelenül jó konyhája van, de jómagam nem kedvelem a hotel-éttermeket, így más helyen néztünk vacsoránk után. Umagtól nem messze, két helyen is elkölthetjük a vacsoránkat. Az egyik Bušćinában található és a neve is Konoba Bušćina. Itt az „ispod peke” teljes választékát kóstolhatjuk. A másik helye Donji Picudoban van, a Konoba Cipi. Ez egy családi halétterem, remek ételekkel, mint például a kenyérben sült hal, a garnélarák balzsamecetes ruccolán vagy a vadspárgás, császárgránátrákos rizottó. Umagban él Moreno Coronica is, az isztriai őshonos fajtákba beleszerelmesedett ifjú borász. Viszonylag nagy területről, 18 hektárról szüretel és szerencsére kóstolóterme is van. A két fő fajtája természetesen a malvazija és a teran, de merlot is tesztelhető. Gran malvazija nevet viselő barrikolt bora talán az egyik legjobb az isztriai fehérek közül, de barrikolt teranja is igen érdekes próbálkozás.
SAVUDRIJA
Isztria legészakibb csücske, már ami Horvátországhoz tartozik. A szlovén tengerpart ugyanis szintén a történelmi Isztria része, de az már egy külön történet. Maradjunk Savudrijában, amelynek környéke a legzöldebb, erdőkkel borított térség az isztriai parton, különösen értékesek az itt található parkok. Az 1177-ben először említett településnek ma alig háromszázötven lakosa van, mégis érdemes ide ellátogatni. Lesznek, akiket a világítótorony fog majd meg. Az Adria legrégebbi, 1818-ban épített és egyben legészakibb világítótornyát a tengertől csupán 30 m választja el, közelében éttermek és szép fekvésű strandok vannak. A toronyban egy apartmant is kialakítottak, úgyhogy itt meg is lehet szállni. Másokat a tiszta tenger, a köves strandok, a zöld partok marasztalnak ebben a régi halászfaluban. Megint másokat pedig Moreno Degrassi borai ragadtatnak el Savudrijában. A Bašanijában található pincészet elsősorban vörösborairól híres, de a fehérek is nyertek már aranyakat számos versenyen. Moreno Degrassi kóstolótermében megismerkedhetünk Isztria szinte teljes fajtaválasztékával. Jelen vannak itt a világfajták, chardonnay, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, a hagyományos isztriai fajták, mint a malvazija, a teran, de érdemes belekóstolni a muskotályos fajtákba, a rózsamuskotályba vagy a fehér muskotályba, illetve a refoškba is. A refošk Isztria északi részének jellemző bora, a szomszédos szlovén és olasz vidékeken is jelen van. A teran alfaja, vagy különálló fajta? A helyiek is sokat vitatkoznak ezen, de illata, íze sok rokonságot mutat. A refošk kevésbé erős savgerinccel rendelkezik, színe mélysötét, vastartalma magas. Vadhúsok, vörös húsok mellé 16 fokon a legkiválóbb. A kiváló boroktól megéhezvén egy faluval délebbre, Zambratijában kereshetünk kellemes vacsorázóhelyet. Itt működik a Maruzza étterem, amely elsőrangú tengeri halakat kínál, a tenger gyümölcseivel töltve, alufóliában a kemencében sütve.