Umag és környéke

Isztria északnyugati csücskébe tartunk. Olyan partmenti kisvárosokat látogatunk meg, mint Novigrad, Umag vagy Savudrija. A vidéken egymást váltja a mediterrán alacsony növényzet és a turista település, de a figyelmes látogató egészen kiváló borokat is kóstolhat errefelé.

adrianet-7394

TAR

Az első település utunkon Tar (és a vele már egybeépült Vabriga), amely nem közvetlenül a tengerpart mellett található. A kis dombon elhelyezkedő, alig nyolcszáz lelkes falu alatt érünk le a völgybe, ahol a Mirna folyó beletorkollik a tengerbe. Itt egy kis halászfalu is van, természetesen a friss fogást rögtön a part melletti étteremben is megkóstolhatjuk. A turisták többsége az öböl déli félszigetén található Lanterna üdülőtelepen nyaral, hotelek, apartmanok, kempingek széles választéka várja őket. A történelmi nevezetességek sora nem túl hosszú, Tar mellett szinte csak romokat kereshetünk fel, mint például egy antik villa maradványait, vagy a hatodik században épített Szent Kereszt templom megviselt falait.

adrianet-6764

NOVIGRAD (Citta Nova)

A főút a part mentén visz bennünket tovább, át a Mirna folyón érkezünk meg az öböl túloldalára, ahol Novigrad városa vár ránk. Ezen a helyen a rómaiak alapítottak települést előbb Emonia néven, majd a VII. századtól a települést Neapolisként emlegetik. A késő antik korban idekerült püspökség csak 1831-ben szűnt meg, így az addig eltelt évszázadok során Novigrad mindig is jelentős város volt. A történelmi központ egy kis félszigeten található, amely körül a városfal és a várost védő tornyok részben fennmaradtak. Az óvárosban XV-XVIII. század között épített házak, paloták sorakoznak, amelyek közül talán a Rigo család barokk palotája a legemlékezetesebb. Trieszt közelsége miatt itt már a XIX. század végén két hotel is versengett az idelátogatók kegyeiért, az Al Lido és az Al Porto. Az idegenforgalom a múlt század második felében lendült be igazán és ma ez a kisváros több mint tízezer turistát tud fogadni egyetlen napon. Novigradban érdemes körülnézni, hiszen a gasztronómia területén is várnak ránk érdekességek. Kiváló a konyhája a Giovanni étteremnek, ahol természetesen a tengeri ételeket ajánlhatjuk, mint például a tenger gyümölcsei rizottót vagy a langusztás tagliatellét. Az étterem kedden zárva tart, így ha ekkor érkezünk Novigradba, keressük meg a Sergio tavernát és kóstoljuk meg a hagyományos brodet nevű fogást, amely több fajta halból, kisebbekből-nagyobbakból egyaránt készülő sűrű levesféleség, elsősorban hagymával, fokhagymával, paradicsommal, babérral, olívaolajjal fűszerezve. Itt palentával (azaz puliszkával) kínálják. Novigradban azonban csak úgy kiülhetünk egy kerthelyiségbe a kikötő mellett, mondjuk a K ribaru büfébe, ahol partra vetett csónakba is szállhatunk, rendeljünk egy pohár bort és pihenjünk. Vagy tervezzük meg a továbbutat, hiszen a következő állomás Umag.

adrianet-1050035

UMAG

A római időkben Umacus néven ismert városka szintén egy félszigeten fekszik, legalábbis az óvárosa. A félszigetet két sekély vizű öböl öleli körbe, amelyek közül az északit alakították át kikötővé. A belváros nem túl nagy, de hangulatos. Girbe-gurba utcácskái megőrizték a középkori struktúrát, a déli oldalon éttermek sora várja a part mentén promenádozó, vacsorára igyekvő turistákat. A főteret nemrég tatatozták, ottjártunkkor éppen az új burkolattal foglalatoskodtak a munkások, de azért így is lehetett találni egy kis teret, egy cukrászdát és remek fagylaltkelyheket. Umag első számú nevezetessége talán a Croatia Open tenisz ATP-torna, amelyre neves játékosok érkeznek a világ minden tájáról. Ahogy turisták is az Umag mellett elhelyezkedő üdülőtelepülésekre, amelyek főleg a városkától északra sorjáznak az erdős, apró öblöcskékkel, félszigetekkel szabdalt part mentén. A szakkönyvek szerint Umag első számú étterme a Hotel Kristalban található és az Allegro nevet viseli. Kétségtelenül jó konyhája van, de jómagam nem kedvelem a hotel-éttermeket, így más helyen néztünk vacsoránk után. Umagtól nem messze, két helyen is elkölthetjük a vacsoránkat. Az egyik Bušćinában található és a neve is Konoba Bušćina. Itt az „ispod peke” teljes választékát kóstolhatjuk. A másik helye Donji Picudoban van, a Konoba Cipi. Ez egy családi halétterem, remek ételekkel, mint például a kenyérben sült hal, a garnélarák balzsamecetes ruccolán vagy a vadspárgás, császárgránátrákos rizottó. Umagban él Moreno Coronica is, az isztriai őshonos fajtákba beleszerelmesedett ifjú borász. Viszonylag nagy területről, 18 hektárról szüretel és szerencsére kóstolóterme is van. A két fő fajtája természetesen a malvazija és a teran, de merlot is tesztelhető. Gran malvazija nevet viselő barrikolt bora talán az egyik legjobb az isztriai fehérek közül, de barrikolt teranja is igen érdekes próbálkozás.

adrianet-7412

SAVUDRIJA

Isztria legészakibb csücske, már ami Horvátországhoz tartozik. A szlovén tengerpart ugyanis szintén a történelmi Isztria része, de az már egy külön történet. Maradjunk Savudrijában, amelynek környéke a legzöldebb, erdőkkel borított térség az isztriai parton, különösen értékesek az itt található parkok. Az 1177-ben először említett településnek ma alig háromszázötven lakosa van, mégis érdemes ide ellátogatni. Lesznek, akiket a világítótorony fog majd meg. Az Adria legrégebbi, 1818-ban épített és egyben legészakibb világítótornyát a tengertől csupán 30 m választja el, közelében éttermek és szép fekvésű strandok vannak. A toronyban egy apartmant is kialakítottak, úgyhogy itt meg is lehet szállni. Másokat a tiszta tenger, a köves strandok, a zöld partok marasztalnak ebben a régi halászfaluban. Megint másokat pedig Moreno Degrassi borai ragadtatnak el Savudrijában. A Bašanijában található pincészet elsősorban vörösborairól híres, de a fehérek is nyertek már aranyakat számos versenyen. Moreno Degrassi kóstolótermében megismerkedhetünk Isztria szinte teljes fajtaválasztékával. Jelen vannak itt a világfajták, chardonnay, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, a hagyományos isztriai fajták, mint a malvazija, a teran, de érdemes belekóstolni a muskotályos fajtákba, a rózsamuskotályba vagy a fehér muskotályba, illetve a refoškba is. A refošk Isztria északi részének jellemző bora, a szomszédos szlovén és olasz vidékeken is jelen van. A teran alfaja, vagy különálló fajta? A helyiek is sokat vitatkoznak ezen, de illata, íze sok rokonságot mutat. A refošk kevésbé erős savgerinccel rendelkezik, színe mélysötét, vastartalma magas. Vadhúsok, vörös húsok mellé 16 fokon a legkiválóbb. A kiváló boroktól megéhezvén egy faluval délebbre, Zambratijában kereshetünk kellemes vacsorázóhelyet. Itt  működik a Maruzza étterem, amely elsőrangú tengeri halakat kínál, a tenger gyümölcseivel töltve, alufóliában a kemencében sütve.

Ajánlott bejegyzések