Üdvözöljük Zágráb zöld oázisában

Kikapcsolódás és élmények Zágráb megyében

Elege van a mindennapokból és a városi tempóból? Képzelje el, hogy zöld szőlőtőkék között sétál, egy finom bort kóstol és a horvát gasztronómia remekeit kóstolja. Zágráb megye remek kikapcsolódást nyújt, ahol élvezheti a csodálatosan zöldellő tájat, megízlelheti a tradicionális horvát konyha ízeit, amit a régió finom boraival koronázhat meg. Egy igazi gasztronómiai utazást nyújt a megye, és garantált, hogy a régió szerelmesei lesznek.

Zelinska vinska cesta

Zágráb megye (népszerű nevén a „zágrábi zöld gyűrű“), elhelyezkedését tekintve Északnyugat-Horvátország középső területén terül el. Területét tekintve hatodik, míg a lakosság számát tekintve második a megyék között. Manapság a nemzeti régiók között gazdaságilag a leggyorsabban fejlődő térség, azonban a gazdag történelmi, tradicionális, kulturális, természetvédelmi, gasztronómiai lehetőségeknek és a festői szépségű tájnak köszönhetően attraktív turisztikai terület.

Imanje Kezele

Hegyek, barlangok, borok

Gazdag kulturális és természeti látnivalókban (a nagyszámú védett természeti örökség mellett, két nemzeti park: Medvednica és a Žumberak, valamint a Crna Mlaka egyedülálló speciális ornitológiai rezervátum található itt). Erdők és hegyek összefonódása nyújt számtalan hegyi, séta és kerékpár útvonalat. Itt található a felújított ásványi anyagokban gazdag Sveta Barbara bánya, bányászati-botanikai tanösvénnyel, és a Grogosova barlang Otruševac faluban.

Žumberak

A hegymászóknak, a szabadidős sportolóknak, a természetjáróknak számtalan vendéglátó egység és jól felszerelt hegyi vendégház áll a rendelkezésükre. A hétvégi kirándulók is megtalálhatják úticéljukat, hiszen közel 40 üdülőhely és falusi gazdasági, ráadásul három borút (plešivicai, zelinai és samobori) nyújt kikapcsolódást a városi mindennapok feledtetésére. A megye zászlós bori a plešivicai purtugizec (portugieser) és a kraljevina zelina mellett több más minőségi bort is megkóstolhat az idelátogató. Graševina (olaszrizling), chardonnay, rajnai rizling, neuburger, szürkebarát, pinot noir, fűszeres tramini, sauvignon, zöldszilváni, žuti plavec – csak egy kis ízelítő a gazdag palettáról.

Samoborska i ostali suveniri

Kúriák, kápolnák, kastélyok

A terület kivételesen gazdag kulturális és történelmi emlékekben. A történelmi századokban létrehozott emlékek nagy számban maradtak fent, az elmúlt korokból származó történetek és legendák a mai napig vonzzák az látogatókat. A fából készült emlékek szerelmeseit ide csalogatja a „fából készült turopolje-i szépség“, ami remek példa a fából készült vallási művekre, figyelemre méltó a Szent Barbara kápolna Velika Mlaka faluban, a világi építészet kedvelőinek kötelező látnivaló a Modić-Bedaković kúria.

Dvorac Laduc s uredjenim francuskim vrtom

A megye nyugati része a történelem mesélője, melyet a történelem viharait átélő várak is bizonyítanak. Itt találhatók a Jelasicsok új várai, melyek a mai napig megőrizték a feudális-úri építészetre jellemző motívumaikat. A számos szakrális emlék mellett, mely Zágráb megyében található, különleges látnivaló Krasić településen Alojzije Stepinac bíboros emlékszobája.

Fesztiválok, lovagi tornák, vásárok

Zágráb megye kulturális kínálata sokszínű és gazdag. A régióban közel 300 eseményt és rendezvényt szerveznek évente, ami jelentős vonzerővel bír nem csak a megyében, Zágráb városában, de a szomszédos államokban is. Népszerű és nagyhagyományokkal rendelkező esemény a Samobor fesztivál, a Jelasics Napok, a Zelingradi Nemzetközi Lovagi Torna, a különböző búcsúk, a „Kaj su jeli naši stari“ gasztrofesztivál, a Jastrebarskóban megrendezett borszertartás.

Međunarodni viteški turnir. Sv. Ivan Zelina

Várjuk Önt Zágráb megyében, a zöld oázisban, ahol elmeséljük a történelmünket, bemutatjuk a kultúránkat, ahol egész évben felfrissülhet, és ha csak rövid időre is,  de elfelejtheti a város rohanó világát. Biztosak vagyunk benne, hogy elégedetten és életre szóló élményekkel távozik majd megyénkből. Találkozzunk mihamarabb!

Turistička zajednica Zagrebačke županije

tzzz logo cmyk

Zágráb Megye Idegenforgalmi Közössége
10000 Zagreb
Preradovićeva 42,

tel.: +385 1/4873 665
tel./fax: +385 1/4873 670
mail: info@tzzz.hr,

web: www.tzzz.hr