Trijumf Barrique 2004 (Podrum vina Aleksandrović, Szerbia)

Erre vártunk már nagyon régóta. Egy fehér, ami az ötcsillagos határáig jutott. Ami még napokig megmarad a szájban és örökre az agyban. És erre kiderül, hogy vendégbor. De ez legyen a legnagyobb baja. Más úgysincs nagyon…

trijumf_barrique_v

A belgrádi borfesztiválon legtöbbször valahogy a Podrum vina Aleksandrović felirat felé vettem utam. Az egykori királyi szőlőterületeken készített borok évek óta Szerbia legnépszerűbb borai. A bontást követően a tesztelőtársak is megtudhatták, miért. Gyönyörű szín, szerelmes sárga, enyhe zöldes árnyalatokkal. Az orrunkhoz emelve ott is tartanánk még nagyon sokáig. Vanília, almás pite, zöldalma, frissen kaszált lóhere. Ízében ez tovább él, én még a birsalmát is megkockáztatom, az utóízében pedig a jó érett-édes golden almát. Akácvirág bukkan elő, amikor ismételten orromhoz emelem. Nagyon. Egyszerűen nagyon. Egyensúly van. Illatok vannak. Ízek vannak. Savak vannak. Nagyon a bornak alájátszó barrik van.

Mostarda, mondja rá KT, ami után illik a zárójeles magyarázat (Az olasz mostarda szó a francia moutarde (mustár) szóból ered, az pedig visszavezethető a moult ardent (csípős must) fogalmára. Azelőtt ugyanis az őrölt mustármagokat mustba keverték, hogy erős fűszerpástétomot készítsenek. A mostarda di Cremona kandírozott gyümölcsökből, például cseresznyéből, fügéből vagy körtéből készül, amit cukorszirup és fehér mustár keverékében pácolnak. Az eredmény nagyon pikáns köret, mely kiváló a főtt, vad- vagy baromfihúshoz.).

Állítólag van benne pici fahéj is, Lilla szerint legalábbis, én szerencsére nem érzem. Nem hiszem, hogy ittam volna valaha is jobb sauvignon blanc-t (a Trijumfban azért van még pinot blanc és rajnai rizling is). Megérdemli, én még egy kicsit többet is adtam volna…

Pontszám: 8/10

Ár: XL (Szerbiában)

www.podrumaleksandrovic.co.yu

Ajánlott bejegyzések