Tíz különleges strand az Adrián

Minden évben tömegével jelennek meg válogatások a legszebb standokról, akár világszerte, akár csak az Adrián. Mi is válogattunk, méghozzá egyszerre két tízes toplistát is összeállítottunk. Előbb a különleges standokra hívjuk fel a figyelmet, aztán jöhet a családi strandolás.

Mit nevezünk különleges standnak? Lehet egy eldugott gyöngyszem, mindentől távol, ahol a fenyők és mediterrán fűszerek illata lebeg be mindent és békésen szunyókálhatunk az árnyékban, de lehet olyan is, ahol a legjobb koktélok társaságában lehetünk a nyüzsgő strandélet központjában, vagy ha csúszdákat és meredek sziklák a vágyunk tárgya, olyanokra is akad megoldás. A horvát strandok többsége kavicsos vagy sziklás, de találunk szép számmal homokos partszakaszokat is. Íme 10 tipp tőlünk:

Sakarun, Dugi otok

sakarun

Fotó:dugiotok.hr

Az egyik legismertebb homokos strandot a Dugi otokon (azaz a Hosszú szigeten) találjuk. A Veli rat mellett található plázs lehetne akár egy déltengeri idill része: apró szemű fehér homok, türkizkék tenger, nem meglepő, hogy sokak szerint ez az Adria legszebb strandja.

Stiniva, Vis

stiniva

Fotó: www.tz-komiza.hr

Egy varázslatos kis öböl két kőszikla közt, amelyek csak négyméteres tengeri bejáratot hagynak szabadon, talán ez teszi különlegessé Stiniva strandját. Hajó vagy csónak nélkül nem egyszer megközelíteni, hiszen a fél napos árnyékban fekvő sziklafalon csak a kecskék ugrándoznak magabiztosan, Žužeca felől a meredek ösvény bő félórás utat jelent. Mégis, megéri, mert egyedülálló jelenség

Banje, Dubrovnik

img_16541

Fotó: willybmum.com/

Dubrovnikot nem feltétlenül a strandjairól emlegetik, noha tehetnék: a központi városi strandról lélegzetállító látvány nyílik a városfalra és az óvárosra. A tenger kristálytiszta, szemközt Lokrum szigetét látjuk, a parti bárból jegesen érkezik a koktél a kényelmes strandágyunkhoz. Akinek nincs elég közel az óváros, vízibiciklin közelebb tekerhet, kívülről járhatja körbe a városfalat.

Lubenice, Cres

lubenice-4--37-plaze-1199

Fotó: puntarka.com

Cres szigetén találjuk Lubenice kicsiny falvát, amit mindösszesen tucatnyian laknak. A strandon jóval többen napoznak nyaranta, hiszen az apróköves parton heverészni vagy belevetni magunkat a smaragd és zafír árnyalataiban pompázó hűs tengerbe lélekemelő pillanat. A stand civilizációmentes, vagyis nem sok plusz dolgot kínál, ráadásul vagy 40 perc lefelé és akár másfél óra visszafelé a gyalogút. Vitorlással persze könnyebb…

Vela plaža, Baška, Krk

Fotó: www.polo.hr/

Maradunk a Kvarner-öbölben, Krk szigetén is ajánlunk strandot, hiszen Baška majdnem két kilométeres homokos-kavicsos partszakasza az igazi családi nyaralás alappillére lehet. Lassan mélyülő tenger, strandfelügyelet, a közelben pedig számtalan bolt, trafik, kávézó, cukrászda és étterem várja a törölközőn heverésben megfáradó turistákat.

Slanica, Murter

Slanica

Fotó: www.mojsmjestaj.hr

Murter a magyar vitorlás-körökben egész népszerű kikötő, de itt találjuk az egyik legszebb strandot is. A Colentum szálló mellett található Slanica látogatóinak néha meg kell küzdeniük a tömegiszonnyal, hiszen a homokos, sekély partra szívesen jön a turisták apraja-nagyja. Akiknek ez már túl sok, elég néhány száz métert megtenniük és Podvrška strandját választaniuk vagy a szomszédos sziklákon találni szabad helyet törölközőjüknek. És élvezni a tiszta tengert, a kilátást a Kornati-szigetekre.

Rajska plaža, Lopar, Rab

rajska_plaza-696x300

Fotó: www.rab-novalja.com/

A Rab-szigeten található Rajska plaža a legnépszerűbb és legkiépítettebb homokos strand Lopar térségében, de nem ragadjunk le itt, hiszen számos kisebb öböl is vár itt ránk, például a Szahara, amelyet csak erdei ösvényeken vagy csónakkal közelíthetünk meg, de választhatunk magunknak egy eldugott kis öblöt, amelyet a part menti sziklák megmászásával hódíthatunk meg.

Proizd, Vela Luka, Korčula

Fotó: proizd.net

Vela Luka városától négy tengeri mérföldnyire találjuk Proizd kicsiny szigetét, ahol csodálatos kavicsos-sziklás partok várják a strandolni vágyókat. Mediterrán növények aromaterápiája, plusz a kristálytiszta tengervíz, kihagyhatatlan élmény, ha Korčula szigetén nyaralunk.

Zlatni rat, Brač

unnamed

Fotó: croatia.hr

A legismertebb és legnépszerűbb horvát strand. Nem véletlenül. Sokáig homokosnak hittem, de ottjártamkor rádöbbentem: valójában kavicsos, ez azonban nem vesz el értékeiből, szépségéből. A sziget déli felén található, mintegy ezer méteres partszakasz a horvát idegenforgalom egyik fő jelképe, ahol a parti strandolók mellett jelentős a szörfösök száma is, hiszen errefelé mindig jó a széljárás.

Bijela plaža, Solaris, Šibenik

Fotó: solaris.hr

Az egyik leggyerekbarátabb strand, ahol vízicsúszdák, medencék garmada várja a legkisebbeket és a nagyobbacskákat is. Van játékpark, fából épített gyerekváros, ugrálóvár, miközben a szülők a fehér apróköves strandon pihenik ki a nyaraláshoz vezető út fáradalmait.

 

Ajánlott bejegyzések