Rukatac Smokvica 2002 (Vinarija Smokvica – Badel 1862)

Ez a bor talán már egy éve várja, hogy megkóstoljam. Csak mindig megfelelő társakat kerestem hozzá. Így lehet, hogy az én hibám, de azt hiszem, valójában már két éve meg kellett volna kóstolni. Túl van már a csúcsán, de így szeretnék megöregedni…

rukatac_sm_2002

A színében már teljesen más, mint a korábban kóstolt Rukatac. Az arany ragyogása van benne. Van, akinek ez más túl sárga. Az illata megosztja a társaságot. Dől belőle a füge, az aszalt sárgabarack, a mazsola, a méz. ML még WT kolléga által egy korábbi kóstolóra hozott, és az Ivan Dolachoz eleszegetett fügés feketecsokit is felfedezni véli az illatában. Ez csak az oxidálság jele, mondja KT és sok tekintetben neki van igaza.

Kortyban már szétesettnek tűnik. Vagyis kezd szétesni. 2-3 éve lehetett a csúcsán, akkor nagyon szép bort kóstoltunk volna. Mára már öregecske, öregedő bor, akinek a ráncai mögé látva vesszük észre régi fényét. Az alkohol még tartja benne a lelket, de jó, hogy most elővettük. Később még nagyobbat csalódtunk volna. Ezek szerint 5 év már sok egy Rukatacnak? Mindenesetre nem is hasonlított a 2006-os Rukatacra, úgyhogy ebből a fajtából még kell tesztelni.

Pontszám: 3/10

Ár: M (Horvátországban)

Ajánlott bejegyzések