Rijeka lett 2020 Európa Kulturális Fővárosa

Rijeka lesz 2020-ben Európa Kulturális Fővárosa – az Európai Bizottság Rijeka városának pályázati anyagát találta a legjobbnak a Kulturális Fővárosi címért folyó versenyben.  Magas színvonalú volt a többi jelölt város programja is, végül Dubrovnik, Pula és Eszék ellenében Rijeka lett a győztes.

Pécs 2010-es sikere után a régió ismét rangos címet birtokolhat. A Kvarner-öböl népszerű városa, Rijeka, azaz Fiume lesz a kultúra európai fővárosa a 2020-ban.

Rijeka_Korzo_karneval_2008

képforrás: https://en.wikipedia.org/

A díjátadót zágrábi Mimara Múzeumban rendezték meg, Rijeka szoros küzdelemben szerezte meg a magas presztízzsel járó címet. A város választás második körében Pula, Dubrovnik és Eszék városát tudta maga mögé utasítani. Rijeka szakmai anyagával bizonyította, hogy felkészült a következő évek fejlesztésére, a jövőbeli perspektívák elérésére, és elkötelezett a város fejlődése iránt, melynek alapja a kultúra lesz.

A bizottság ezzel a döntésével Rijeka városának törekvéseit elismerte és bizalmat szavazott, hogy a város teljesíti a Kulturális Főváros cím célkitűzéseit. A bizottság elnöke, Steve Green elmondta, hogy döntésüket nem csak a programok figyelembe vétele határozta meg. Kiemelt szerepet kaptak a jövőbeli víziók, melynek alapjait a Kulturális Főváros cím adhat. „A kulcs tehát a nemzetközi dimenzió, ami mindennapjainkat meghatározza az Uniós tagsággal. A felhívás nem csak a művészeti víziót tartalmazta, hanem a kultúra és a művészet mit nyújthat a városnak, a világnak illetve Európának.” idézte fel Steve Green.

Navracsics Tibor, Európai Uniós biztos is gratulált a városnak, ezzel is elismerve, hogy az Unió legújabb tagállama adja a 2020. évi Kulturális Fővárost. Nyilatkozatában kitért rá, hogy a város sikerével, maga az állam is nyert, mert Horvátországra irányul Európa és a világ figyelme 2020-ban. A versenyben résztvevők magas száma is bizonyítja a fővárosi cím presztízsét. Ez a siker elismerése a város áldozatos munkájának, és véleménye szerint Rijeka, nem csak a kultúra és a művészet központja lesz, hanem a sokszínűségé is, mely az Unió védjegye.

Theatre_of_Ivan_pl._Zajc,_Rijeka

képforrás: https://en.wikipedia.org/

Rijeka mellett egy ír város lesz Európa másik Kulturális Fővárosa 2020-ban. A kandidáló városok, Galway, Limerick, valamint Wexford, Waterford és Kilkenny közös pályázata ügyében a döntés még az idén várható.

via: http://radio.hrt.hr/

 

 

Ajánlott bejegyzések