Postup 2004 (Vinarija Dingač – Badel 1862)

A Postup (posztup) a Dingač (dingács) árnyékában jár. A Pelješac-félsziget második számú terroirja, amelyen azonban jó minőségű és ennek  a megfelelően, vagy ezt eltúlozva, drága borok készítődnek. A teszten szerepelt volna egy bátyus is, de a Dalmacijavino 2001-es Dingača erősen dugósnak bizonyult. Száznegyven kuna (az bizony olyan 5000 forint) a levesbe ment, de helyette kísérletet tettünk a Postuppal!

postup

Ebben valahogy nincs meg a plavacos ragasztósság, tehát az inkább technológiai malőr lehet, ahol ezt benne hagyják, vagy beleteszik. Itt kerekded illatok vannak, a sötétrubin színből kiemelkednek a sötétbogyós illatok. Kevésbé rusztikus, de a fajtára jellemző bouquet azért helyenként előjön.

Horvátországban csak az utóbbi néhány évben kezdtek el a plavac maliból modernebb felfogásban borokat készíteni. Ez a Postup még nem igazán tudta eldönteni, merre is induljon, közelebb áll a klasszikusokhoz. Ami helyben eladható, hozzászoktak, még talán a technokolizáció is keresett bizonyos körökben, de egy külföldinek mindez már sok.

Itt még finomabb borra lenne lehetőség, de valahogy a keményre hagyott tanninok visszavesznek a szépből, az alkohol azonban nem túlzott, 14,2-es. Egyben van ez a bor, kellemes inni. Ez persze betudható annak is, hogy átcsúszott a félszáraz kategóriába… Azért ezt érdemes kóstolgatni. Árban nem olcsó, de még azért távol a csúcs-Postupok XXXL-es kategóriájától…

Pontszám: 6/10

Ár: XL (Horvátországban)

www.badel1862.hr

Ajánlott bejegyzések