Plavac mali 2004 (Plančić)

Ha csak az illat után bírálnánk, nagyon sok megtévesztő pontszám születne. A plavac mali tipikusan az a jelenség, amely könnyen megtéveszthet, ha nem megfelelően bánunk vele. Dalmácia legjelentősebb kékszőlője a legkíméletlenebb körülmények között adja a legjobb minőséget, csak legyen aki felmegy utána a derékszögű hegyoldalba. Az illat után most arra gondoltunk, ez biztosan sziklába vájt körmökkel szüretelt fajta lehetett…

plancic_plavac_mali_2004

Az első illat ugyanis, alig 15 perce nyitottuk ki a palackot, mintha egy fülledt, füstös, kemencés konyhába vitt volna bennünket. Van benne valami elsőre megfoghatatlan. KT szerint lóistálló, csutakolás utáni illat. Ezen elmélkedünk egy jó ideig, persze én még nem csutakoltam lovat, így inkább mást keresek benne. De valami animalitás kétségtelen. A robusztus illat és a sötétlilás-vöröses színvilág után azonban az első korty túl könnyű. Vagy mi vártunk volna sokat? WT szerint zöldpaprika és meggymag, kétségtelen van az utóízében egy kis kesernye. Túl gyorsan siklik, nagyobb testre számítottunk. Fel-felfedezünk benne némi szedret és erdei szamócát, de a csalódás négy arca vagyunk. Kóstolunk mág másokat is, aztán visszatérünk, levegőzött vagy egy órát és már az illata sem a régi. Az animalitás eltűnt, az íze kerekedett, simulékony egy bor lett belőle, jó azért ezt inni, nincsen gondja különösebb, csak benne volt, lehetett volna nagyobb is…

Pontszám: 5/10

Ár: L (Horvátoszágban)

www.plancic.com

Ajánlott bejegyzések