Krstač 2006 (Plantaže)

Azon vettük észre magunkat, hogy kevesebb fehéret tesztelünk. Viszont a borhűtőben ott figyelt néhány fehér, elővettük hát őket és előítéletmentesen, részben vakkóstolással (én tudtam mindegyikről a címkeadatokat, a többiek csak az alufóliát látták). És akkor következzen az a bor, ami a legnagyobb meglepetést okozta!

plantaze_krstac_2006

A sorban ez volt a középső. És meglepett mindenkit. Nagyon vonzó, “reduktív” halványarany, zöldesbe villanó színvilág, mezei virágokkal, bkóstolási listára feltenniodzavirággal. Na most sauvignon blanc vagy pinot blanc? hangzik el a kérdés, FD meg egyenesen meggyanúsít, hogy ez nem is adriai bor. Nos, a teszten valóban megbújt egy-két vendég is, de ez adriai, nyugtatom meg. Vagy nem, izgulj csak! Pedig valóban adriai, csak valahogy jobban szerkesztettnek tűnik.

Ízében is zöldalmás, kedves, de az illata volt az igazán meggyőző. Aztán az ízben is jönnek elő szépségek, szépen csúszik. Valahogy tényleg jólesik inni. Friss, mozgékony, vidám. Él ez a bor nagyon. Az alkohol pont a helyén van, nem lóg kis semmi. Nem akar viszont több lenni önmagánál. És ezt tisztelni kell.

A meglepetés persze akkor jön, amikor lehull az alufólia, pontosabban letépem. Megint egy montenegrói, sóhajt fel autochton horvát kollégánk. Ez a bor bizony ezen az estén megverte a horvátokat. Hát még amikor szóba hozom az árát. Átszámítva olyan 600 forint körüli dinárért vásároltam Szerbiában. A nagyszótárban a bestbuy szócikk mellett a Krstač 2006 (Plantaže) címkéje kacsint vissza. Nagyon bejött, négy csillagot is kiosztottunk, de egy másik palackot újrakóstolva kicsit visszafogottabban értékeltük. Így is ritka jó déli fehér.

Pontszám: 6/10

Ár: S (Szerbiában)

Ajánlott bejegyzések