Könnyed fehérborok, halvacsorákhoz – Kalazić Pincészet, Batina

 

A pincészetet, amiről írni szeretnék, nem az Adrián találjuk, Horvátország túlsó végén, a legészakkeletibb csücskében, Batina, azaz Kiskőszeg szőlőhegyén termelik a szőlőt, készítik a borokat. Rég ismerjük a boraikat, de az idén valami újat húztak. Eddig inkább a tartalmas, erőteljesebb, alkoholosabb fehérek és vörösök voltak jellemzők a Kalazić Pincészetre, a 2014-es fehérek azonban erősen megleptek bennünket.

kalazic03

A Mons Aureus, a Báni-hegy, ez a valójában alig 250 méteres domb ad otthont a Kalazić Pincészet szőlőültetvényeinek, több mint százezer tőke, közel húsz hektáron, már több éve ökotermesztésben. A saját címkés borok ezekből készülnek, de egy diszkontláncnak készítenek több mint százezer palackot felvásárolt szőlőből, olcsóbb árkategóriában. Egy nagyobb kóstolón futottam bele az új sauvignon blanc-jukba és graševinájukba (olaszrizling), amik nagyon megtetszettek, úgyhogy hoztam haza egy hatos kartont: hat bor, öt fehér, egy rozé, öt tizennégyes, egy tizenkettes.

kalazic_eleven_150714_001

Kalazić Graševina 2014

(Vinogorje Baranja, száraz)

Szép illat, igazi olaszrizlinges, le se tagadhatná: alma, reszelt alma, grapefruit, reszelt narancshéj. Kortyban kis krémesség, kis kesernye, pár gramm cukor kerekíti a kortyot, de pont jót tesz a vibráló savak mellé. Összeállt, frissít, fröccsben is élvezetes, de mire a szóda ideér, lecsúszik a pohár tartalma. 87/100 pont (M).

Kalazić Chardonnay 2014

(Vinogorje Baranja, félszáraz)

Hűvösebb illat, alma és barack párosan jön. Kortyban érezhetően több édesség, édes barack, édes citrom. A savak a háttérben dolgoznak rendesen. Könnyedség van benne, alacsony alkohol, alig tíz és fél. Lehet kedvelni, csinos, mondhatnánk akár. 84/100 pont (M).

Kalazić Riesling 2014

(Vinogorje Baranja, félszáraz)

Karakteres, kissé szikár illattal indít. Inkább az őszibarackos vonalat viszi, gyümölcsös, lendületes, jó a cukor és sav egyensúly, az alkohol tizenkettő alatt marad, életvidám, könnyed, de tartalmas rajnai rizling. 86/100 pont (M).

Kalazić Sauvignon 2014

(Vinogorje Baranja, félszáraz)

Szépen nyit, a citrusoktól az egresig, a bodzaszörptől a csalánig fedezhetők fel a fajtajegyek. Jó savak, édes gyümölcs, kajszibaracklé, citrus-mix, tartalmas lecsengés. A végén pont jó, leheletnyi fanyarság. Magában ivós történet, elég laza, elég könnyed hozzá. 88/100 pont (M).

Kalazić Rosé 2014

(Vinogorje Baranja, félszáraz)

Érett piros gyümölcsök, szedermálna és paradicsom fedezhető fel az illatában. Jó savak, van lendület, a cukor egy picit visszafogja, krémesség és málnaszörp a kortyban. Nem rossz, csak más ízlésvilágnak készült, mint amihez hozzászoktunk idehaza. 83/100 pont (M).

Kalazić Traminac 2012

(Vinogorje Baranja, félszáraz)

A végére egy érettebb tétel. Mély sárga, aranyba hajló szín. Illata rózsa, semmi szappan, annál fanyarabb és mégis édes, créme brulée jön elő a memóriából. Kortyban is van izgalom, van sav, van érett gyümölcs, virágcsokor, édeskesernye, tartogatjuk, ízlelgetjük. Van ereje is, tizennégy felettit jelez a címke, ami egyébként ötletes és vidám. 89/100 pont (L).

Összességében nagyon izgalmas sor volt ez, sokkal többet kaptunk, mint amit vártunk, a friss fehérek mindegyike megállja a helyét a nyári, könnyed, halas, salátás ételek mellé. Ha netán a fotón is felbukkanó virágos-csajos címkékre bukkanunk az étteremben vagy a vinotékában, nyugodtan válasszuk az adriai vacsorához, a pincészetnél egyébként olyan 60 kuna, azaz 2400 forintos összegért vásárolhatóak meg a borok, a tramini kerül többe, azért 80 kunát, vagyis 3200 forintot kell fizetnünk.

Ajánlott bejegyzések