Karácsonyi borok

Amikor közelednek az ünnepek, egyre többet kacsintgatok a vinotékák, de akár a hiperek borospolcai felé. Az én ideális karácsonyi ajándékom a bor. És ha válogathatnék kedvemre, akkor az alábbiak kerülnének a fa alá. Hogy aztán nagy társaságban, örömmel kóstolgassuk meg őket, elvégre egyedül nem jó borozni, ahogy túl sok bort sem érdemes inni. Válogassuk ki a legjobbakat, én a kedvenc vörösöket szedtem össze. De mértékkel kóstolgassunk az ünnepek alatt, csakis jó borokat!

Plenković Zlatan Plavac barrique 2005

A hvari borász az egyike azoknak, akik még nem szálltak el nagyon az árakkal. Ez a bor 150 kuna körül kapható, korrekt, ütős bor, erőteljes szilvás-földes illatokkal, mértékletes savakkal és kicsit húzós tanninokkal. A barrikolás szépen áll ennek a plavacnak.

Kiridžija Dingač 2004

Talán az öt legjobb horvát vörös egyike. Koncentrált, gazdag, izgalmasabb sokrétű bor, ami a nem túl meleg nyárnak köszönhetően kevésbé agresszív – inkább találunk benne elegáns mozzanatokat, friss illatokat és tömör, piros és fekete gyümölcsízeket. Legalább 180 kuna körül van, de megéri.

Grgić Plavac 2005

A Kaliforniában ismertebb, horvát gyökerekkel bíró borász a klasszikus plavac malival kísérletezik. Határozott gerincet teremt a bornak úgy, hogy nem teng túl az alkohol, de hosszabbak a savak, és erőteljesek a tanninok. Nagyon komoly bor (250 kuna körül), most még inkább csak ajándék, amit még legalább 5 évre félretehetünk a pincébe. Ha türelmetlenek vagyunk, dekantáljuk legalább 2 órán át!

Miloš Stagnum 2004

A korábbi, meglehetősen vad és nagyon terroirbor Stagnumokhoz képest ebben több a francia elegancia. Jól áll neki. Harmonikus, összeállt bor, meglepően friss és vélhetőleg még hosszasan érlelhető. Pelješac minden szépsége benne van ebben a borban.  Majd 300 kunáért kapható, ami soknak tűnik, de higgyük el, megéri.

Coronica Gran Teran 2003

Személyes kedvenc. Nehezen beszerezhető, nagyjából 170 kuna körül…  Szedres-áfonyás illatokkal, enyhe csalánossággal, és az isztriai erdők földes-szarvasgombás levegőjével. Nagyon sűrű bor, erőteljes savakkal, amelyek mégis összhangban állnak a tanninokkal és alkohollal. Hosszú bor, szép bor. Karácsonyfa alá való bor.

 

Ajánlott bejegyzések