Isztriai borszótár

Minden borvidékről igyekszünk kigyűjteni azokat az autochton fajtákat, amelyekkel ott gyakran találkozhatunk. Lehet ez “mankó”, hogy tudjuk mihez viszonyítani a kóstolt bort, de akár ösztönző is, hogy érdemes kipróbálni a jól ismert világfajtákon túl a helyi borokat is. Elsőként az Isztriára utazóknak segítünk megtalálni a kedvenc helyi borukat!

adrianet-1020008

Borgonja

(ejtsd: borgonya)A francia eredetű fajta a XVIII. században került az isztriai szőlőültetvényekre, eredendően Beaujolais-ból származik. A bor halványvörös színű, illata erőteljesen boros, alkoholtartalma alacsony, savassága közepes. Jól illeszkedik a legkülönfélébb ételekhez, még a fűszeresebb fehér húsokat is jól kíséri, 15-18 fokon felszolgálva.

Malvazija

(malvázia) – A színében sokszor megfigyelhetünk zöldes csillogást, de a szalmasárga szín a domináns. Illata akácvirág, sárga gyümölcsök virágának illata, íze akácméz és szárított sárga gyümölcsök íze. Általában száraz, de készül belőle félszáraz, félédes és édes bor is. Szárazon a halaknak és a tenger gyümölcseinek ideális kísérője 10-12 fokon, de a fehér húsokhoz, szárnyasokhoz is jól passzol. A barrique változat 14 fokon a legszebb.

Muškat momjanski

(muskát, muskotály) – A Momjan környékén termő muskotály aranysárga bort ad, amelynek rendkívül erőteljes, finom illatában, majd később utóízében hosszan tart a virágméz és a fügelekvár hatása. Félédes desszertborként krémes süteményekhez 8-10 fokon kínáljuk.

Muškat ruža porečki

(muskát rúzsa, rózsamuskotály) – Ez a muskotályos fajta Isztriában őshonos, általában a poreči jelzővel illetik. Leggyakrabban desszertbor készül belőle, élénk rosé színű, nagyon intenzíven muskotályos, a rózsára és a sárga szárított gyümölcsökre emlékeztető illatú. Ez utóbbi a domináns az ízvilágában is. Kekszekhez, száraz süteményekhez ajánlott a fogyasztása 8-10 fokon.

Refošk

(refosk) – A teran alfaja, vagy különálló fajta? A helyiek is sokat vitatkoznak ezen, de illata, íze sok rokonságot mutat. A refošk kevésbé erős savgerinccel rendelkezik, színe mélysötét, vastartalma magas. Vadhúsok, vörös húsok mellé kínáljuk 16 fokon.

Teran

(terán) – A legelterjedtebb vörösbor az Isztrián, amely rubinvörös színű, a piros gyümölcsök illatával, amelyben enyhén jelentkezik a szarvasgomba és a pršut illata is. Általában enyhe tannin, erős savgerinc – fiatalon nagyon lendületes bor, amelyet főleg barrikolás esetén célszerű szellőztetni. Vadhúsokhoz, szarvasgombás sajthoz és pršuthoz kiválóan illeszkedik 16-18 fokon.

 

Ajánlott bejegyzések