Gasztrokalandok Zagorje szívében

Zágrábtól északra, a szlovén határ felé húzódik a Zagorje régió, dimbes-dombos táj, patakok, tavak, kastélyok és várak, az ősi szőlőfajták és a hagyományos konyha tisztelete jellemzi. Nagyjából három óra autózást követően kalandra fel!

Zagorje001

Marija Bistrica

Az apropó egy szakácsverseny, amiért ideérkeztünk, a Krapina-Zagorje megye által szervezett hagyományokat, helyi alapanyagokat előtérbe helyező, de azok megújítását is célzó Zagorski Chef versenyen a régió legjobb éttermeinek szakácsai vettek részt, s amíg a zsűri dolgozott, mi csak kóstolgattunk. A település egyébként az egyik legjelentősebb zarándokhely Horvátországban, már a XVII. században is jártak ide a hívek a csodatévő Mária-szobor segítségét kérni.

A városka arculatát egész évben meghatározó zarándokturizmus keltette életre a Blue Sun Kaj hotelt is, ami a négycsillagos szállodai kényelemre vágyó vendégeket szolgálja ki. Fine dining étterme, az Academia azonban a kényesebb gasztronautákat is kielégíti, Marko Futivić séf az idei versenyt is megnyerte, amelyen egyébként a Hrvatica tyúkfajta, a hajdina és a dió volt a kötelező alapanyag.

Zagorje002

Sétálni, elmélkedni, a hotel wellness részlegében felfrissülni, jókat enni tehát Marija Bistricán abszolút lehet, de azért időnként egy pohár bort is megkívánunk. Ha nem az étterem lenyűgöző kínálatból választanánk, hanem pincét látogatnánk, egy kis autózással izgalmas borászatokat fedezhetünk fel.

Zagorje003

Vinarija Petrač

A Petrač pincészetet Krapinske Toplice városkája mellett találjuk, nem egyszerű odatalálni, de ha megérkezünk a festői dombtetőre, még nehezebben indulunk haza. A Hršak bregen impozáns pincerendszer épült ki, amely kívűlről csak sejteti, nem kicsiben gondolkodnak. A környéken meghatározó fehér fajták (olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay) itt is jelen vannak, de a 10 hektáros terület meghatározó fajtái a cabernet sauvignon és a merlot.

Kóstolunk egy graševinát, az olaszrizling 2013-as, telt, ugyanakkor friss gyümölcsöket is megőrizte. Kezdésnek nem rossz, 84 pont. A Karizma fedőnevet viselő 2011-es házasítás korábbi évjáratai voltak az első zagrjei vörösborok, amikben éreztem, hogy a bordói fajtáknak van itt azért keresnivalójuk. Kétharmada cabernet sauvignon, a maradék merlot. Van benne anyag, még mindig van benne energia, még nem érte el az optimumot, 87 pont biztosan. Még többet, 88 pontot adtam a 2009-es cabernet sauvignonnak, érett, aszalt áfonyás, szedres, telt ízek, hosszú korty.

Három tonnát is elbír a lift, amellyel visszaérkezünk a felszínre, négy szinten készülnek a borok és legfelül a betérő vendégek is kóstolhatnak, korrekt kóstolóterem áll rendelkezésre.

Zagorje004

Krapinske Toplice

A megfáradt szervezetnek szüksége van ismét némi felfrissülésre, erre ad alkalmat a közei fürdőváros, Krapinske Toplice. Itt találjuk az egyik legmodernebb horvát termálfürdőt, idén fejezték be a felújítást, pontosabban csak az első ütemet, ugyanis a valóban modern beltéri terek mellé a zöldövezetre és kinti medencékre is ráncfelvarrás vár.

Az Aquae Vivae központ ezeregyszáz négyzetméteren kínál vizes kényeztetéseket, hullámfürdővel, buvármedencével és szaunavilággal. A 28-38 fokos medencékben  160 attrakció szolgálja a szórakozást és felfrissülést, teszteltük, visszamennénk.

Zagorje005

Villa Magdalena

Ha hosszabb időt töltenénk el itt, akkor a domboldalon a fürdővel szemben megtaláljuk a Villa Magdalénát, ami egy spa butikhotel, mindössze 9 szobával, pontosabban apartmannal, amelyek mindegyike jacuzzival felszerelt.

A személyre szabott szállodai kiszolgálást itt a legmagasabb szinten űzik, ahogy az étterem kínálatát sem hagyhatjuk ki, hiszen Mislav Božić séf ötödik éve vezeti a legjobb horvát éttermek közé a helyet. A japán gasztrokultúra és a zagorjei hagyományok izgalmas, újszerű ízvilágát mindenképpen érdemes kipróbálni, a Gault Millau 14 ponttal és két szakácssapkával jutalmazta őket.

Zagorje006

Vuglec Breg

Ha rusztikusabb környezetre vágyunk, akkor a városközponttól öt perc autózásra van a Vuglec Breg, ami egyszerre egy domb, egy kis falu és az abból kialakított falusi turisztikai komplexum neve is.

Az étteremben olyan helyi specialitásokat ne hagyjunk ki, mint a zagorski štrukli, de amiről ne maradjunk le, az a saját pezsgőjük, hiszen az egyik lett a legjobb horvát pezsgő, mégpedig a Vuglec Breg Extra Brut. A többit se hagyjuk ki, az alapborukból pedig a legjobb fröccs, azaz gemišt mellett költhetjük el a vacsoránkat.

Zagorje007

Zagorje valóban egy igazi mese a tenyerünkben, ahogy a szlogenjük is hangzik, hiszen minden megtalálunk itt, csodás tájakat, remek ételeket, izgalmas borokat és vendégszerető házigazdákat. Az utazásunkat szervező Gasztronauták egyesületnek ezúttal is köszönjük a vendéglátást! Nincs más opció, meg kell ígérnünk, hogy visszatérünk.

Ajánlott bejegyzések