Faros 2002 (Dalmacijavino)

Minden egyes kóstolás egy újabb remény, hogy a plavac mali valóban megmutatja azt az arcát, amiről minden dalmát borász órákon át tud mesélni. De eddig nem nagyon volt hozzá szerencsénk. Vagy ha igen, akkor irreálisan magas áron. A Faros egy újabb próbálkozás, ezúttal egy borvállalat felső kategóriás termékeként kedvünkbe járni…

faros

Na ez a ragasztószag valahogy mindig kísért a plavacoknál. Mintha a meggymártásba belenyomtak volna egy tubus Technokol Rapidot, még a régi típusból. Barnásba hajló vörös színekkel vár a pohárban ez a bor, amely egyébként egy Hvar szigeti görög kolóniáról kapta a nevét. Hvar sziget déli nap által besütött lankáin termelték a szőlőt a borhoz, ahol elvileg már 2500 éve is ugyanezt tették a görög  borászok.

Látszik a boron, hogy foglalkoztak vele, van teste, de kicsit bő neki a tannin, a közepe azonban némi szellőztetés után egész szép tud lenni. Nem olyan öreg még, mégse tűnik ki vitalitása. A végén a kesernyés, meggymagba harapós utóízek pedig egy idő után kifejezetten zavarják az összhatást. Tartogatjuk a kortyot és valahogy megkeseredik az első nyeletre nagyon kellemes ízvilág. Nem a legrosszabb kísérlet a plavac malival, de az ázottsága, a ragasztóssága miatt kevesen állnak le vele kvaterkázni.  “Középszerű, viszont büdös” – írta róla FD kolléga és igaza van sok tekintetben. Azért egy kóstolást éppen megér.

Pontszám: 4/10

Ár: L (Horvátországban)

www.dalmacijavino.hr

 

Ajánlott bejegyzések