Ahogy készítjük:
A Kvarner-öböl szigetein jól él a bárány, a fűszernövényeket rágcsálva, sós füvet legelészve jut el vágósúlyba. Az ízletes hús a legjobb formáját tradicionális elkészítésben, kemencében sütve mutatja, de most egy kis csavart is viszünk a hagyományos receptbe.
A bárány középső részét használjuk fel, elsősorban a gerinc és borda részeket. Négy részre osszuk fel, a csontokat távolítsuk el. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd felcsavarjuk. Vákuumzacskókba tesszük és 6 órán át gőzön 73 fokon főzzük.
Vasedényben tegyünk félig megfőzött burgonyát, répát, kelkáposztát, hagymát négy részbe vágva, fűszernövényeket és fokhagymát. Hozzadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és felöntjük bárányalaplével, borral, prosekkel (dalmát desszertbor) és olívaolajjal.
Kemencében vagy erős tűzön sütőben 20 percig süssük, amíg aranyszínű kérget nem kap a hús és a zöldségek meg nem puhulnak.
Ami kell hozzá:
1,2 kg Cres- sziget bárány
só, bor
4 burgonya, nagyobb
1 kelkáposzta
4 sárgarépa, kisebb
1 hagyma
kakukkfű
rozmaring
1 fej fokhagyma
500 ml bárányalaplé
száraz fehérbor
prošek
olivaolaj
Az Iće i piće (gasztronómiai magazin) engedélyével