Cres szigeti báránysült

Ahogy készítjük:

A Kvarner-öböl szigetein jól él a bárány, a fűszernövényeket rágcsálva, sós füvet legelészve jut el vágósúlyba. Az ízletes hús a legjobb formáját tradicionális elkészítésben, kemencében sütve mutatja, de most egy kis csavart is viszünk a hagyományos receptbe.

A bárány középső részét használjuk fel, elsősorban a gerinc és borda részeket. Négy részre osszuk fel, a csontokat távolítsuk el. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd felcsavarjuk. Vákuumzacskókba tesszük és 6 órán át gőzön 73 fokon főzzük.

Vasedényben tegyünk félig megfőzött burgonyát, répát, kelkáposztát, hagymát négy részbe vágva, fűszernövényeket és fokhagymát. Hozzadjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és felöntjük bárányalaplével, borral, prosekkel (dalmát desszertbor) és olívaolajjal.

Kemencében vagy erős tűzön sütőben 20 percig süssük, amíg aranyszínű kérget nem kap a hús és a zöldségek meg nem puhulnak.

 

creska-janjetina-df_web1

Ami kell hozzá:

1,2 kg Cres- sziget bárány

só, bor

4 burgonya, nagyobb

1 kelkáposzta

4 sárgarépa, kisebb

1 hagyma

kakukkfű

rozmaring

1 fej fokhagyma

500 ml bárányalaplé

száraz fehérbor

prošek

olivaolaj

 

Az Iće i piće (gasztronómiai magazin) engedélyével