Cometa 2004 (Planeta, Olaszország)

A szicíliai borokról elég keveset tudok. Annyit kiderítettem a teszt után, hogy a Planeta Cometa 100 százalékban fiano szőlőből készült. No de a fianót sem ismerem… De ezentúl keresni fogom. Tényleg. Legalábbis a Planeta Cometa ezen és más évjáratait! Az adrianet.hu történetének első ötpontosa.

planetacometa

Vörös közé keveredett ez a fehér, de ezt a vörösök bánták. Aszalt gyümölcsös, akácos illattal kezd. És persze citrusok jönnek, jönnek… Tejkaramellt vélünk benne többen is szimultán felfedezni. Ízében nagyon harmonikus, szinte rágható benne a szirupossá érett őszibarack. Komplex, nagyon koncentrált, elsőre túl sok is. Vaníliás cukorral bevont mandula, a végén csak mandula… Nagyon hosszú nyeletű bor. Az erőteljes alkohol – 14 és feles! -, egyáltalán nem zavaró, sőt, szigorú gerincet ad és mutatja: ez a bor még évekig ott lesz. Ha ott lesz és nem isszuk meg előbb.

KT kolléga olasz szakértőként ígérte bővebb bemutatást, de objektíven szubjektív szerelmi szálak miatt kimentést kért, kapott. Így csak a következőket tudtam kideríteni a borról: Tre Bicchieri a Gambero Rosso szerint, ami három pohár, vagyis a csúcs maga. A legizgalmasabb szicíliai pincészetek egyike a Planeta és ez a bor az egyik csúcs. Kevés ennyire intenzív és tartalmas illatú, gazdag ízvilággal rendelkező, elegáns savakkal bíró, a mineralitást tökéletesen kihasználó fehérbort kóstoltam mostanság, habár a fehérek Magyarországon is jönnek fölfele, izgalmasak, kihívóak. A horvát fehérek között még kevesebb az izgalom, de a változás érezhető.

A fiano nagyon régi, valóban hagyományokkal bíró szőlőfajta, és elsősorban Olaszország déli részén termesztik. Antonio Calo professzor, az Olasz Szőlő- és Borakadémia elnökének kedvenc bora, aki egy másik fiano-kedvelőt, II. Frigyest emleget gyakran, a Szicíliai Kettős Királyság uralkodóját, aki később német-római császár is lett, aki maga köré gyűjtötte a kor legnagyobb itáliai művészeit, akinek az udvarában virágzott a trubadúrlíra, és – ezek szerint – folyt a fiano! Habár abban az időben még nem ilyen korszerű eljárásokkal készülhetett, de érdemes volt megtartani és kísérletezni vele.

Pontszám: 9/10

Ár: XXL (Olaszországban)

www.planeta.it

Ajánlott bejegyzések