Babić 2006 (Vinoplod Vinarija Šibenik)

Még a nyáron, amikor WT kolléga nyaralni ment, kértem tőle madárlátta bort. Mondta, milyet? Mondtam, babicsot. Ha már Közép-Dalmáciában jár, akkor ottani bort hozzon. Hozott is, nem is egyet, de hármat. Az egyiket FD kolléga is meghozta, azt megkóstoltuk előbb, most a másik kettő következhetett. De visszakóstoltuk a harmadikat is, persze… Az első versenyző egy csavarzáras palack volt.

babic_suho_berba_2006

Csavarzár, vagyis könnyen hozzáférhető, írta Omár: valóban. Színre kissé halovány, de azért láttunk már ennél gyengébb vereset. Illata meglep: kis étcsoki, kis grillázs. Ízében van kis cukrászda, de határértékig. Jól iható, könnyű, viszont meglepően harmonikus.

Ezt a bort nem szánták hosszú érlelésre, jegyezzük meg, persze ehhez nem kell sok kóstolói tapasztalat, a csavarzár pont ezt jelzi. Ahhoz viszont teljesen jó, hogy egy kellemes estén, egy jó (akár vörösboros)brudet mellé elkortyolgassuk.

Tisztességes iparosmunka, amit lassan megtanulunk tisztelni a déli borok esetében. Nem csiszolták túl, viszont amit le szerettek volna tenni az asztalra, az megvan benne. Nincs itt sok gyümölcs, meg vaníliás barrikoltság. Nem is feltétlen hiányzik. Ivós bor. ár/érték arányban teljesen jó, alig negyven kunáért vette WT, most meg leakciózták a Konzumban harmincra…

Pontszám: 4/10

Ár: S/M (Horvátországban)

 

Ajánlott bejegyzések