Apoxiomenosz múzeuma Lošinjon

Április legvégén nyílt meg Mali Lošinjban Apoxiomenosz múzeuma. Az egyedülálló antik szobor 1996-ban került elő a tenger mélyéről, majd alapos rekonstrukciót követően megjárta a világot, mielőtt hazatért volna a Kvarner-öböl szigetére.

DSC_6971

A múzeumot Kolinda Grabar-Kitarović, a horvát köztársasági elnök nyitott meg, aki kijelentette: bízik benne, hogy ez a különleges múzeum meghosszabbíthatja az idegenforgalmi szezont és Mali Lošinjt a világ kulturális térképére is elhelyezi.

A 19 centi magas antik bronzszobor valószínűeg az első század elején eshetett a tengerbe egy hajóról, vagy a rossz időjárás, esetleg vihar miatt, vagy mint áldozat az isteneknek, az utazás sikeres folytatása érdekében.

apoksiomen

A közel kétezer éves tengermélyi pihenést követően 1996-ban Rene Wouters belga turista fedezte fel Vela Orjula szigetecske közelében. A műalkotás 45 méter mélységben, két szikla közé beszorulva várta a megváltást. A bronzatlétát 1999-ben emelték ki a tengerből, majd egy hét éves restaurálási folyamatnak köszönhetően nyerte vissza régi fényét.

A világon csupán hét szobor maradt fent Apoxiomenoszról, az ógörög atlétáról. A szobor egy atlétát, egy fiatal sportolót ábrázol, amint éppen a verseny után a testéről az olaj, por és izzadság levakarására szolgáló kaparóvasat tisztogatja. A mint egy hét éven át tartó restaurálás folyamán a szobor anyagának és stílusának alapján megállapítást nyert, hogy a szobor a Krisztus előtti 2.-1. századból ered, míg az elkészítése alapjául szolgáló prototípus jóval régebbi lehet, valószínűleg a Krisztus előtti 4. század közepén készülhetett.

A horvátországi Apoxiomenosz az eredeti szobor i. e. 2-1. században készült nyolc darab hellenisztikus másolatának egyike, amely különösen jó állapotban maradt ránk, és a kidolgozás minősége is felülmúlja a többi másolatét.

Az Apoxiomenosz szobor, melyet 1999. április 27-én emeltek ki a tengerfenékről, 2016. április végétől tekinthető meg a Mali Lošinjban található Kvarner-palotában.

 

Ajánlott bejegyzések