A legszebb adriai strandok – Családi strandolás az Adrián

A nyaralási célpontok jó megválasztása kifejezetten fontos, ha családdal utazik az ember. Felnőtt és gyerek egyszerre érezze jól magát, ráadásul az sem mindegy, ha előre tisztázzuk, ki mit vár el a tengerparti pihenéstől. Homokos vagy kavicsos strand, sziklás, vadregényes partvidék, elhagyatott halászfalu vagy nyüzsgő városi riviéra? Összeállításunkban a gyerekkel utazóknak ajánlunk néhány remek strandot.

Brela, Makarska riviéra

Punta rat Brela

Fotó: walkers.sk

A Makarska környékén található rengeteg kiváló strand közül ezúttal a Punta ratot emelnénk ki, amit Brelában találunk. A part kavicsos, de a tengerbe lépve az első métereken homokos talajon lépkedhetünk. A parton fenyőerdő adj árnyékot, a közelben rengeteg az étterem, bár, cukrászda. A tenger tiszta, a part rendezett, békés, családi pihenéshez ideális.

Crikvenica és Selce, Crikvenica riviéra

crni polo

Fotó: kvarner.hr

Crikvenica a magyar riviéra, száz éve is ide jártak legszívesebben a magyar családok pihenni, viszont nehéz eldönteni, melyik a legcsaládbarátabb strand. A Crni molo homokos strand Crikvenicában vagy a Poli mora Selcében? Mindkettőnek vannak erényei: a Crni molo lassan mélyülő partja a kisgyerekesek kedvence lehet, a Poli mora viszont egy szép és tiszta vizű öbölben található, gyakorlatilag Selce központjában. Mindkettőnél rengeteg kiszolgáló egységet találunk, egész napos strandolásra vágyók itt reggeltől estig eltölthetik az idejüket. A strandokon a mozgássérülteknek is kialakított szolgáltatásokat találunk.

Biograd na Moru

drazica

Fotó: www.tzg-biograd.hr

Tengerfehérvár Dražica nevet viselő strandját a város szívében találjuk. Sűrű fenyőerdő az enyhet a szikrázó napsütésben, a sétányon percek alatt eljuthatunk az városba, a part apró kavicsos. A gyerekek imádják a csúzdát, trambulint, vízi játékparkot. A szülők meg a partmenti kávézókból figyelhetik őket, és a víz minőségéért sem kell aggódni, évek óta Kék zászló lobog a strandot, ami kiváló tisztaságot jelent.

Zaton, Zadar riviéra

zaton

Fotó: http://www.zaton.hr/

Zaton egy igazi üdülőparadicsom, elsősorban kigyerekeseknek. A Zadartól alig tizenöt kilométerre található település mellett épült fel egy több száz apartmanházas, kempinges komplexum, több étteremmel, élelmiszerbolttal, egyéb üzlettel. Van itt medence is, de a másfél kilométeres homokos-aprókavicsos parton is kiválóan szórakozhatunk. vagy pihenhetünk, ha épp arra van kedvünk. A gyerekekkel animátor-csapat foglalkozik, a strandolást megunva rengeteg sportolási lehetőség is adott, pluszban a kék zászló itt is ott lobog a parton.

Orebić, Pelješac-félsziget

plaza-orebic

Fotó: apartmani-jadran.com/

Trstenica egy kavicsos strand, ahol a tengerbe lépve homokos altalajt találunk. A kisgyerekes családok ezért kedvelik elsősorban, no meg amiatt, hogy az árnyékos kávézók kerthelyiségéből jól szemmel tarthatjuk a lurkókat. Vagy napozhatunk a hosszú partszakasz kiszemelt szegletében, viszont csúcsszezonban számolni kell az ide látogató turisták számának hatványozott emelkedésével.

Nin, rivijera Zadar

kraljicina-plaza

Fotó: smart-travel.hr

Nin kisvárosa, az első horvát királyi székhely mellett találjuk azt a homokos lagúnát, amelyet a Királynő strandjának neveznek a helyiek. Mintegy két kilométer hússzú, homokos, sekély vizű partszakasz, egyes helyeken gyógyhatású iszapos részekkel – ne lepődjünk meg, ha tetőtől talpig iszapba burkolózott emberekkel találkozunk. A víz kellemesen meleg, a kis, alig pár tíz centi mélységű csatornákban már-már termálvíz jellegű. Van magas kavicsdomb, lehet felmászni és belefutni a vízbe, kagylókat gyűjteni, rákra vadászni, ráadásul a strandon találunk büfét is.

Omiš

omis

Fotó: dubrovacki.hr

A városi strand az elsődleges nyári találkozási pont, itt helyiek és turisták egyaránt összejönnek. A partszakasz nagyjából kilométeres hosszon van strandként kijelölve, jól felszerelt, tiszta vizű. A gyerekek imádják a homokot, amelyet a Cetina folyó hord ide, hiszen itt ömlik a tengerbe. Emiatt egész sekély partszakaszokat is találunk.

Duće

omis-duce

Fotó: www.apartments-babaja-omis.com/

Omiš közelében találjuk a Duće strandot, amely homokos partjaival vonzza a gyerekeket, de sok felnőttet is. Itt van elég alapanyag a homokvárakhoz, a víz elég sekély, a parton pedig viszonylag sűrű találunk árnyat adó fákat.

 

Ajánlott bejegyzések